Problémy s cholesterolem

Duben 10, 2010 by michalka  
Sekce Zdraví

1252722_46502506Jestliže sledujete detektivky, jistě víte, že v nich vystupují dva druhy policajtů – hodný a zlý. V oblasti zdraví se jedná o zlý LDL cholesterol, který vám zvyšuje riziko infarktu, avšak rozhodující je pro vás celková hladila cholesterolu. Jestliže máte nízkou hladinu krevního cholesterolu, je možné utrpět infarkt také, a to vzhledem k oxidovanému cholesterolu, jež je toxický a dokáže poškodit koronární cévy. Oxycholesterol zvyšuje vaši celkovou hladinu cholesterolu a je charakteristický negativním vlivem na funkčnost cév a také na pružnost tepen. Oxycholesterol neboli oxysterol napomáhá také k usazování tukových plátů. Jeho vznik je způsobem tepelnou úpravou mléka, vajec a masa, a to zejména při smažení a grilování.


Jestliže sledujete detektivky, jistě víte, že v nich vystupují dva druhy policajtů – hodný a zlý. V oblasti zdraví se jedná o zlý LDL cholesterol, který vám zvyšuje riziko infarktu, avšak rozhodující je pro vás celková hladila cholesterolu. Jestliže máte nízkou hladinu krevního cholesterolu, je možné utrpět infarkt také, a to vzhledem k oxidovanému cholesterolu, jež je toxický a dokáže poškodit koronární cévy. Oxycholesterol zvyšuje vaši celkovou hladinu cholesterolu a je charakteristický negativním vlivem na funkčnost cév a také na pružnost tepen. Oxycholesterol neboli oxysterol napomáhá také k usazování tukových plátů. Jeho vznik je způsobem tepelnou úpravou mléka, vajec a masa, a to zejména při smažení a grilování.

V současnosti jste mohli slyšet celou řadu názorů o konzumaci vajíček, šly od jednoho extrému k druhému. Nedávno se však nemocným doporučovalo maximálně dvě vajíčka týdně, přičemž dnes už jsou to čtyři. Předpokládalo se, že snížením konzumace vajec bude sníženo i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Podle nejnovějších výzkumů není vejce tak škodlivé, jak se doposud tvrdilo. Jejich žloutky obsahují nejen širokou paletu vitaminů a minerálních látek, ale také omega-3-polynenasycené mastné kyseliny, jejichž účinek je snižování rizika kardiovaskulárních nemocí. Dále také zpomalují rozvoj zánětlivých chorob, jako je artritida. Další domněnkou bylo, že kvůli vejci přibíráme na váze. Toto tvrzení také není pravda. Ale nezůstaňte úplně bezstarostní. Vaječné bílkoviny způsobují až 20 % potravinových alergií. Mezi hlavní příznaky této alergie bývají vyrážky, nadýmání, žaludeční potíže, ale také astma či ekzém.

Hladina krevního cholesterolu by se měla pohybovat pod 5 mmol/l. Ideální hladinou je pak pod 4,5 mmol/l. Průměrná hladina LDL cholesterolu je v současnosti u nás asi 3,5 mmol/l, avšak měla by se pohybovat pod 3 mmol/l. Mnoho z nás se vyhýbá cholesterolu, protože je škodlivý, ale ve skutečnosti je cholesterol potřebný při tvorbě pohlavních a steroidních hormonů, dále i k vytváření žluči anebo k přeměně vitaminu D. Pro naše tělo je cholesterol natolik důležitý, že každá buňka je schopná jej syntetizovat, a to zejména buňky jater, nadledvinek, kůže, varlat či aorty. Jestliže se budete vyhýbat potravinám obsahující cholesterol, můžete si poškodit játra, pohlavní orgány či produkci hormonů.

Játra produkují denně asi 1 gram cholesterolu, přičemž dostane z jídla pouhých 0,3 gramů. Jestliže jíme méně cholesterolu, játra zvyšují produkci až na osminásobek. Tělo produkuje asi čtyřikrát více cholesterolu, než člověk přijme prostřednictvím jídla. Tento cholesterol nevytváří toxické látky, které jsou v potravinách.  Živočišné tuky nebezpečně zvyšují hladinu cholesterolu.

Přidejte vlastní komentář

Zde můžete přidat vlastní názor k dánému článku.

Novinky ze světa módy