Řepkový olej – riziko u dětí

Duben 10, 2010 by michalka  
Sekce Zdraví

1224705_10476181Při konzumaci nevhodného řepkového oleje může být zpomalen u lidí růst, dokonce může dojít k úplnému zastavení růstu. Řepka olejna, jejíž latinský název je Brassica napus L. var. Napus, patří mezi rostliny z čeledi olejnin. V České republice se pěstuje zejména pro hospodářské a zpracovatelské účely. Česká republika se může chlubit nejvyšší příčkou na světovém žebříčku v produkci řepky olejné. Řepka díky své olejnatosit je zpracovávána zejména na řepkový olej, jehož odpadem jsou takzvané pokrutiny. Biomasa jsou pak užity jako krmivo a řepka je významná medonosná rostlina.

Olej z řepky patří v Česku mezi velmi oblíbené a do módy se dostal již před několika lety, a to díky zjištění, které tvrdí, že je zdravější a vhodnější než slunečnicový, a dokonce než olivový. To vše díky svému složení a také působení jednotlivých druhů mastných kyselin. Obsahuje minimální hodnotu nasycených mastných kyselin – kolem 8 % – a naopak velké množství mononenasycených esenciálních i mastných kyselin omega 6 a omega 3 – více jak 61 %. V obsahu jsou také zahrnuty esenciální omega 3 mastné kyseliny.

Nové druhy jsou lepší a kvalitnější

Řepkový olej je charakteristický obsahem jedné z nenasycené mastné kyseliny, jejíž nadbytečné množství v těle může způsobit poruchy či úplné zastavení růstu. Je to kyselina eruková, která je také součástí semen brukvovitých rostlin. Kvůli kyselině se v těle usazují tuky v cévách a také v srdci, což negativně působí na růst. Kvůli těmto důsledkům je řepka různě šlechtěná, aby se předešlo vysokému obsahu nepříznivých látek. V 60. letech minulého století byly vyšlechtěny nové odrůdy, kde byl obsah kyseliny erukové z padesáti procent snížen na pouhá dvě procenta. Zlepšila se také chuť oleje a pozitivní působní na lidské zdraví.

Důležitá je cena

Český řepkový olej je tak zdravý, že jeho cena se vyrovnala na trhu slunečnicovému. Jestliže uvidíte v obchodech levnější řepkový olej zahraničního původu, je pravděpodobný vyšší obsah kyseliny erukové, která negativně působí na lidské zdraví. Nejedná se pouze o růst, ale kyselina obsahuje i glukosinoláty, které jsou toxické a mutagenní. Při nakupování oleje dávejte pozor na to, zda je vyroben z řepky, která neobsahuje škodlivou kyselinu a má snížené glukosinoláty. Tyto informace jsou uvedeny na etiketě.

Přidejte vlastní komentář

Zde můžete přidat vlastní názor k dánému článku.

Novinky ze světa módy